Cool: Tembikai yang sayang untuk dimakan

Aku tidak memanggil tembikai sebagai tembikai. Tetapi aku memanggil tembikai sebagai timun cina. Kenapa aku tidak memanggil tembikai seb...


Aku tidak memanggil tembikai sebagai tembikai. Tetapi aku memanggil tembikai sebagai timun cina. Kenapa aku tidak memanggil tembikai sebagai tembikai adalah kerana memanggil tembikai sebagai tembikai di rumah adalah sangat skima tahap SPM. Tetapi apa yang pasti, tembikai si buahan tropika ini, aku tidak tahu kenapa dipanggil timun cina. Anda tahu? Disebabkan struktur timun cina ini yang sesuai dijadikan bahan ukiran, ramai artisan pengukir menjadikan timun cina ini suatu seni. Rasa sayang pun ada hendak makan timun cina ini tetapi jikalau cuaca panas terik, aku bantai juga sebagai penghilang dahaga. Haha.




































Jom baca artikel yang lainnya.

cool 1870518987314750621

Post a Comment Komen Blogger

  1. OIT... kami panggil ia cikui.. tapi cakap melayu bilang water melon ahahaha.. kalau belah hubby bilang semangka...

    sungguh unik.. seni yg sungguh wow!

    meskipun nmpak sayang utk di makan tapi aku tetap tgk ia menyelerakan ->love cikui huhuhu

    *ntah mcm mana pula boleh jadi timun yer? timun cina.. kalau timun jepun tu selalu la buat syur huhuhu..

    ReplyDelete
  2. oh tembikai ada nick name yg lain upernya...hahaha bru tau...tmun cina, cikui, semangka, watermelon...hoho...tp cikui dgn semangka tu org belah mna panggil? org melayu paggl tembikai watermelon jer kehkehkeh ohmyenglish

    ReplyDelete
  3. semua cantik and unik... yg ada lampu tu paling creative...

    ReplyDelete
  4. Cikui bahasa ibunda rasanya, brunie, labuan kenal cikui/sikui(ikut sebutan) dan tembikai adalah benda yg sama. 'Semangka' ni aku sendiri baru tau lepas kawin dgn org Tawau-sabah hehehe..

    timun cina.. ni u alone bagi gelaran atau org2 kat tempat kamu gelarnya timun cina?

    ReplyDelete
  5. @ ppp. try la bli sebijik kt supermarket dan ukir sendiri kt office, klau boss tanya knp, ckp la dgn mgukir dpt memupuk idea2 bernas utk muncul..hahaha

    @ nong andy. org pantai timur xpanggil tembikai, tembikai tp panggil buah timun..huhu.timun cina tu utk yg isi kaler kuning tp sama jugak tembikai jgk. so panggil buah timun utk yg isi kaler merah, timun cina utk yg kaler kuning. :P

    ReplyDelete
  6. Haha tak salah la panggil tembikai sebagai timun, sebab dua2 dalam satu family yg sama dengan labu.

    Orang brunei sebut tembikai 'sikui' or 'sikoi'. Hehehe.

    ReplyDelete
  7. org belah aq panggil ni semangka p famly aq watermelon..ahak,papew pn aq tetap nk makan walaupun aq rase syg nk mkn...

    ReplyDelete
  8. sume cantik n unik :D

    ReplyDelete
  9. amboi cantik depa ukir naa...kreatip sungguh..sayang nak makan tembikai tuuu

    ReplyDelete
  10. mmg lah syg nak makn tembikai santek cm ni..huhu

    ReplyDelete
  11. wah, sgt kreatif betul. 1st time nengok yg camni

    ReplyDelete
  12. arghhh....x kira,aku pon sama... kalo dah lapar + dahaga... balun je...uhuhuhuh

    ReplyDelete
  13. aku lapo, aku makan jew.. :P

    ReplyDelete
  14. ni memang sayang sangat2 nak dimakan ni. tpi kalau buat display je, rugi pulak ek. tembikai sedap kot.

    ReplyDelete
  15. sayang nyaaa tembikai ni . tapi takpe ,kalau buat byk2 cam ni pun , tembikai tak pupus .

    paling dasat sekali , yg muka APPACI tu . :)

    ReplyDelete

emo-but-icon

Follow

Cbox

Komen

Arkib

Artikel terkini

item