Cool: Seni muka yang kool

Zac Freeman merupakan seorang artisan assemblage. Apakah itu assemblage? Err, encik Wiki kan ada, silalah bertanya kepada beliau. Haha. ...


Zac Freeman merupakan seorang artisan assemblage. Apakah itu assemblage? Err, encik Wiki kan ada, silalah bertanya kepada beliau. Haha. Assemblage dalam bahasa mudah ialah seni visual yang mana kita menggunakan bahan terbuang dan menggabungkannya untuk menghasilkan suatu komposisi artistik berbentuk 3D atau 2D. Bagaimana Zac menghasilkan karya seni beliau? Zac menggunakan gam untuk melekatkan semua bahan terbuang pada sekeping papan sehingga ia membentuk satu imej. Apabila kita melihatnya dari jauh, ia membentuk satu wajah tetapi apabila berada dekat dengannya, ia hanyalah longgokan bahan terbuang sahaja. Haha. Jom kita usya karya seni beliau yang kool ini.

"I was interested in communicating through visual representation in apparent 2-dimensional space and through the actual objects used for the medium in 3-dimensional space. It is very important to me that I incorporate the actual objects into the art as opposed to a picture or rendition of it because it better expresses the intention of the artwork. I feel the junk is more powerful being present. It is an actual thing to be reckoned with that existed in this time and place and carries energy in and of itself" -Zac Freeman-















Sumber: zacfreemanart

Jom baca artikel yang lainnya.

seni 3777869762391534243

Post a Comment Komen Blogger

  1. en.kopi, ang selalu post karya2 artistik yang sungguh susah nak buat kat umah.. sakit plak ati aku menengok gambar2 kat atas, tapi aku tetap jugak tengok..hahaha..

    zac freeman, ang memang kooooolll..
    en.kopi, dun worry, ang pun sama kool pasai selalu jumpa pic2 yg awesome tapi O tu kurang skit..huhu

    ReplyDelete
  2. @ syakir. err apakah..tahniah??hahahahah

    @ amyRUL. ader jer yg ak post yg sng nk buat cth yg gulungan kadbod tu...tp buat smue ni mmakan masa n mmerlukan kesabaran...tp final result tu yg kn jd kpuasan mutlak..ak bkn kool tp kewl :)

    ReplyDelete
  3. ok if you look closely mostly he used to compile his arts using bahan2 spt fox,spoon, ada gak yg macam butang,kanta pembesar,speaker stereo, computer keyboard... etc... ha ha ha hebat dia ni... maybe he should get some recycle item's from my house ha ha ha ^^ but it's very cool, i can say that... ha ha ha ko hade??? ^^

    ReplyDelete
  4. Salam.. wa rindu kat nasir sankuwik,hak3.. ok, kidding >_<

    Lana sebenarnya lebih berminat nak tgk lebih dekat..nk tgk bahan2 pa dia guna..tpi, takda pulak hang bubuh..kuciwa,eceh,heh3.

    Aku dah sdya upaya rapatkan mata ke skrin, tpi mcm tak clear lah pe brg dia guna (-_-)

    ReplyDelete
  5. Lana ni kan saje je taw....hahaha.....

    ReplyDelete
  6. Pe hal plak si syakir ni, hahahaha. tumbuk kang, dush! dush! hahahaha.

    ReplyDelete
  7. @ ppp. bgus mata ppp..nmpak smue tu :P

    @ lana. erk xnmpak? rasa2nya org len smue nmpak kot..kekek. klik utk pic besaq..nnt nmpak tong2 plastik, botol2, berus2 dll :) ppp pon nmpak...haha

    ReplyDelete
  8. WOW..terre ye..mau bape bulan nak buat tuh..

    ReplyDelete
  9. hmm. hanya yang memiliki imaginasi yang tinggi je boleh buat ni. ye laa, sbb kalau kita, bila dah namanya bahan terbuang, mmg terus ke tong sampah laa jawabnya :D

    ReplyDelete
  10. oh boleh enlarge ke?? ha ha ha i just looked at it without enlarging the pic... hebak lor mata ku ini ha ha ha ^^

    ReplyDelete
  11. remote controller ngan mic pun ada..? hui3x.. ok, kopi, ang kewl..haha *aku agak sensitip ngan hurup EW nih..huhu*

    ReplyDelete
  12. kalau dah ada bakat tu.. guna bahan terbuang pun boleh dapat buat muka org. kalau dah xde bakat mcm aku ni.. guna kertas n pencil pun lukis xde rupa org ahahahaha..

    ReplyDelete
  13. memang cool la tp rasa takut pulak tengok
    hehe :P

    ReplyDelete

emo-but-icon

Follow

Cbox

Komen

Arkib

Artikel terkini

item