Cool: Seni menjahanam buku yang kool

Aku memang tidak suka membaca buku. Serius. Memegang buku membuatkan tangan aku mudah letih dan meyebabkan mata aku kuyu. Sigh. Bagi aku...


Aku memang tidak suka membaca buku. Serius. Memegang buku membuatkan tangan aku mudah letih dan meyebabkan mata aku kuyu. Sigh. Bagi aku buku adalah ubat tidur yang paling berkesan. Aku masih lagi terfikir kenapa time sekolah rendah dulu aku suka membawa buku teks yang berat ke sekolah. Mungkin aku telah di'brain washed'. Sigh. Sekarang, aku tidak perlu membawa buku tebal ke U, kerana aku download semua buku dalam bentuk ebook yang berformat pdf.

Aku boleh menyimpan beribu-ribu ebook dalam komputer riba. Winrar. Malah boleh disimpan dalam handphone dan boleh dibawa ke mana-mana secara portable. Awesome. Tetapi, aku memang tidak suka baca buku. Sigh. Disebabkan aku budak engineering, aku masih perlu membawa buku-buku tebal yang padat dengan formula dan data. Sigh.

Guy Laramee menjadikan lukisan dan bentuk 3D sebagai karya dengan mengukir menggunakan bahan utamanya BUKU. Aku rasa Guy Laramee ini jenis yang tidak suka membaca seperti aku kerana tanpa belas kasihan dia menjadikan buku-buku itu sebagai mangsanya dan menggunakan "aku melakukan ini kerana seni" sebagai alasan untuk menutup motif sebenar beliau. Haha. Sungguh hebat aku berpropaganda.

Beliau menjadikan "Ultimate knowledge could very well be an erosion instead of the accumulation" sebagai teras untuk dia berkarya. Haha, macam-macam. Jom kita tengok karya-karya pak cik yang penuh falsafah ini.
Mountains of disused knowledge return to what they really are: mountains. They erode a bit more and they become hills. Then they flatten and become fields where apparently nothing is happening.



 













Sumber: guylaramee

Jom baca artikel yang lainnya.

seni 2466150524500194592

Post a Comment Komen Blogger

  1. Well he can have mine too, I have lots at home ^^ PPP memang bukan ULAT BUKU... i buy books based on its cover boleh?? What i normally do when I buy mags, or books... I’ll just run thru the Title, picture... that's it ha ha ha ^^ it makes my life simple as what i want it to be =)

    ReplyDelete
  2. perghhhh..ohsem siot...nak try la gune novel bini aku..hahaha..

    ReplyDelete
  3. huhuhuhu klu x pasal xzam xla buka buku.. wehuuu.. blaja awal2 xbuat kn jd 4plate pom.

    ReplyDelete
  4. haha.. unik!

    *Aku akan panggang org yg buat buku aku jadi sedemikian rupa hehe..

    ReplyDelete
  5. hahaha jgn bg hubby nong andy baca entri ni nnt dia trase nk berkarya dan buku2 tu jdi mangsa nanti...haha

    ReplyDelete
  6. aku tak suke buku dibuat cmtuh..rase syg je..:(
    kretif kate kannnn...

    ReplyDelete
  7. buku2 ni sume boleh dimana dimanakah? *serius tak soklan?haha*

    ReplyDelete
  8. err cik teddy tgh ckp bahasa beruang ker?? xphm..haha :)

    ReplyDelete
  9. aiseh..salah taip..otak taip laju drpd tangan..camni ler jadiknya..nak ckp cenggini : buku2 ni sume boleh dibeli dimanakah?ha cenggini..ades malu jap 5 detik..huahaha

    ReplyDelete
  10. oo mcm tu la ckp bhsa manusia bru la org phm..xsure la klau die jual ker, die jual pon mungkin mahal sbb gne tangan kot nk buuat landskap tu smue. ala nk jimat duit, rembat buku2 tebal buku kimia, fizik, kamus dewan ker lps tu ukir la sndr..kehkekeh

    ReplyDelete
  11. tengok je buku pikir bantal je

    ReplyDelete
  12. buku tu ubat tidur aku plus tempat nk alas laptop ak nk bgi tinggi sket..hahaha

    ReplyDelete
  13. Aku berpihak pada nong *berpihak?mcm perkauman lak kat sini,hahaha*

    Seyes, aku suka buku..canggih camna pun teknologi, aku prefer gak buku..sbb mata tak tahan lama menghadap benda2 tknolgi nih.. lgpun aku taknak cept rabun. keh3

    tapi, memg lawo le..memacam cara org skrg berkarya ni. guna chewing gum lah, btg mancis lah, coklat,telur, apa lagi,bdn manusia.. jgn guna najis sudah, awwww.hahaha

    ReplyDelete
  14. tgk buku.. xmau blaja lg.. cukup la.. hahahah

    ReplyDelete
  15. pehh mamat ni sure kaya gilaaa. buku2 hard cover buat seni cenggini. kreatif, tapi, sayang lahh buku2 tu. hehehe

    psst : Ety kalau tak baca pun, sayang nak korbankan buku. biarlah jadi pekasam pun :P

    ReplyDelete
  16. mun pun tak suka buku and tak suka membca . muehehe . tapi tengok gmba tuu , oh my gempak giler !! hehe :p

    ReplyDelete
  17. wooowww......... mantap elok kali lah...

    ReplyDelete
  18. en.kopi pasta,

    Dia nak berkarya dgn buku aku? langkah mayat zombie aku dulu ekekekeek..


    Tinta lana,

    haha.. sama la kita :)

    ReplyDelete
  19. gila.. keren banget. ini beneran ada.?

    ReplyDelete
  20. speechless.... mmg ohsem ^_^

    ReplyDelete
  21. memang kool..sesuai diaplikasi pada buku2 yg tebal tapi boring spt geografi, sejarah dan mungkin bio...huhu *terhad utk org bnyk duit jela...

    ReplyDelete
  22. mmg menjahanamm mcm ni..but must say, awesome !

    ReplyDelete

emo-but-icon

Follow

Cbox

Komen

Arkib

Artikel terkini

item