Tutorial: Butang Back To Top

Blog anda memiliki entri yang berjela-jela? Komen di blog anda sangat banyak? Pembaca blog anda kekejangan jari setiap kali untuk scroll...


Blog anda memiliki entri yang berjela-jela? Komen di blog anda sangat banyak? Pembaca blog anda kekejangan jari setiap kali untuk scroll ke atas? Butang kembali ke atas adalah penyelesaiannya. Haha. Kebanyakkan blog yang aku jumpa yang menggunakan butang ini, hanya menggunakan butang jenis simple. Tekan terus ke atas. Itu tidak stail. Mahukan butang yang lebih kool? Feel seperti mana kita scrolling menggunakan iPad? Smooth scrolling?

Sila tekan di bawah ini untuk memasang butang ini di blog anda. Butang ini sama seperti mana yang aku gunakan di blog ini. Menggunakan jQuery untuk menghasilkan smooth scrolling tersebut.




Jika anda ingin menggunakan imej berbeza selain yang sedia ada, sila edit kod tersebut. Sila cari (Ctrl-F) http://4.bp.blogspot.com/-8OKZLw1LuLI/T_UrDS6NPCI/AAAAAAAADOk/YztnK-KTM6E/s1600/top.png dan tukarkan kepada url imej yang anda mahukan. Selamat mencuba.


Sumber: mybloggertricks

Jom baca artikel yang lainnya.

tutorial 4799793853321371883

Post a Comment Komen Blogger

  1. ahahaha.. aku pun dah ada.. ehehehe.

    ReplyDelete
  2. nice tuto..nk try le.tq

    ReplyDelete
  3. erk KOMIKO setelah kejadian "semalam" dah tak berani nak add widget ke atau apa-apa... waaa tak berseri la nampaknya blog ppp dah x leh wat apa2 langsung :(

    ReplyDelete
  4. dulu ada pakai.. sekarang tak pakai dah.. hehe.. saje nak bagi follower senaman tgn :P

    ReplyDelete
  5. salu klu malas scrol tekan button kt lappy je tros. HOME/END lg sng muwahaha

    ReplyDelete
  6. Aida: Ada tak nak bagi senaman kaki gak untuk follower dan blogger2 sume?? keh keh keh ^^

    ReplyDelete
  7. ak takk pkay pon , malas nakk pkay , buat semakk pon adoo ! dlu mase trja dgnn blog jaa ak pakai , pastu smua bnde ak dlte , aha

    ReplyDelete
  8. sudah ada...ada stail gituuu juga. hehe

    ReplyDelete
  9. @ reenapple, lina & aien. ak dh usya yg korunk nyer tp yg kpunyaan korunk tu jenis yg simple jer. klik trus smpai atas..xdak feel iPad la mcm ni..kekeke

    ReplyDelete
  10. amboi, macam2 la ! ipad la cool lah .

    dah cuba tekan TOP kat blog encikcopypaste ni .

    ipad la jugak , igtkan boleh sentuh2 dgn tangan . hekhekkk .

    ReplyDelete
  11. alamak, patut ke aku pakai kerana entri aku bertaraf novel yg sadis..? huhuhu aiseh..

    ReplyDelete
  12. @ ulya. n3 ulya pjg2..elok la pasang butan ni:P

    @ hyung. haha ikut hang la, n2 hang pon pjg2x juga..hehe. sadis? err, ak rasa hang dh salah ertikan perktaan sadis ni..huuhu:P

    ReplyDelete
  13. PPP noona tak bagi tutorial lg penggunaan perkataan sadis..haha..

    ReplyDelete
  14. ewah buat tutorial pulaks sekarang :P
    top la sangat .. hihihi
    chaiyok !

    ReplyDelete
  15. er..er..er... kalau aku kena penyakit malas macam mana--> malas nak explore malas nak try n error dan malas nak berfikir hehehe.. jadinya blog aku sgtlah basic hehehe..

    ReplyDelete
  16. tutorial pulak..dah buat pun..

    ReplyDelete
  17. nice tutor ni..tapi aku tekan xjadi pape..
    oh..aku buta it :(

    ReplyDelete
  18. @ zaitul. eh, xleh tekan?? ak tekan ok jer. tekan tu nanti die add automatik widget tu..

    ReplyDelete
  19. Thanx for d tips bro~ Menjadi sgt!!

    visit la kami k~ :)

    http://kamiboring.blogspot.com/

    ReplyDelete
  20. COOL!

    nak try tukar imej lain pulak lah :D

    ReplyDelete

emo-but-icon

Follow

Cbox

Komen

Artikel terkini

item