Wordless: Lelaki bulan kesunyian

Biar gambar bercerita. The Man On The Moon merupakan judul illustrasi yang dihasilkan oleh Hannah Wheeler. Mengisahkan tentang si gergas...

The Man on the Moon

Biar gambar bercerita. The Man On The Moon merupakan judul illustrasi yang dihasilkan oleh Hannah Wheeler. Mengisahkan tentang si gergasi yang tinggal bersendirian di bulan yang terpinggir, mencari-cari teman untuk bercurahan hati.  Sunyi dan sepi seorang diri memaksa gergasi tersebut bersungguh-sungguh untuk berkawan dengan Bumi. Jauh tidak tercapai jaraknya. Apa kesudahannya? Sila hayati illustrasi ini dengan daya penafsiran anda yang tersendiri. Sebenarnya, ada beberapa bahagian yang aku kurang faham terutamanya ketika gergasi itu mengali tanah. Adakah itu percubaan membunuh diri? Entah. Okay, ini mengikut pemahaman aku. Stonehedge dan piramid sebagai hadiah membodek untuk memulakan persahabatan. Newton yang terjumpa graviti hasil tidak sengaja si gergasi meluahkan marah melalui perbuatannya kerana tidak dilayan oleh Bumi. Menunggu lama hinggakan manusia pertama berjaya menjejak kaki di bulan. Akhirnya si gergasi berputus asa selepas gagal meraih persahabatan dengan Bumi, membawa diri pergi dari bulan untuk selama-lamanya. Anda pula?

The Man on the Moon

The Man on the Moon

The Man on the Moon

The Man on the Moon

The Man on the Moon

Sumber: madmothmiko

Jom baca artikel yang lainnya.

wordless 3528393721461267519

Post a Comment Komen Blogger

  1. Replies
    1. err, tahniah.... hadiah boleh claim kat cik ha. ehh

      Delete
    2. Tak mau, nak claim dekat tuan blog ja eh

      HA HA HA <---- gelak jahat. Haha

      Delete
    3. nanti claim kopi starbuck dgn admin blog ni. hahaha.. belanja aku sekali. sbb tolong promote

      Delete
    4. tak mau pensel? akak nak bagi nih. msg alamat pensel kat FB akak ya.

      Delete
    5. cik pensil, apa lg ditunggu. ada orang bermurah hati nak bagi hadiah tu...

      Delete
  2. A'a kan. kenapa dia gali tanah ?

    ReplyDelete
  3. tak faham.. huhhu. Mohon dialog. Otak aku tak kreatif malam ini. Hiks. =P

    ReplyDelete
  4. otak dah blur... mcm blurnya nk centerkan header n iklan nuffnang tu. tak habis2... dh berminggu2. sampai dh hilang mood nk betulkan dh. nak balas komen2 yg berlambak pun malas dh rasanya. Teruknya... Blogger paling terus itulah saya agaknya. huhu... Mohon maaf sebab termerapek2 kat sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. berjaga sampai jam 3. memangla otak blur semacam.

      Delete
  5. hehe susah nak pahamkan ni...terlampau mendalam...

    ReplyDelete
  6. tak paham langsung....


    aaaaa...

    ReplyDelete
  7. tak faham jugak. cuma nampak, lelaki kat bulan tu menunggu sampai janggutnya panjang baru ada org dtg kat bulan.

    ReplyDelete
  8. encik, saye tak berape nak paham sangat laa ilustrasi tu ..da baca riview, ngan tgk gambo tu byk kali pon rase macam kurang faham gak ..:)

    ReplyDelete
  9. aku pun seperti yang lain...kurang hadam. cuma nampak penantian tu jelah agak lama dengan tumbuh janggut panjang tu. stonehedge, piramid, newton..aku paham la jugak berpandukan ko. hehe.

    yg korek lubang tu...mula2 permukaan bulan nampak rata kan? pastu dia korek jelah kejenya bila dah takde orang nak dibuat kawan kan...so berkawah la bulan tu. hahaha. ok aku merepek...bila apollo datang...apollo pun tinggalkan dia. merajuk la si gergasi bawak diri...tinggal la bulan kesedihan sebab habis berkawah rupa paras dia dikerjakan gergasi. sekian.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha, so maknanya dia korek tanah di bulan semata2 nak mengisi masa lapang ker? kira mcm hobi dia la ek?

      Delete
    2. kalau ko cakap mungkin percubaan bunuh diri. aku lak cakap jelah isi masa lapang ke...haha. macam2 boleh.

      Delete
  10. Mendalam sgt mksudnya smp susah nak paham.. :)

    ReplyDelete
  11. even aku tak paham tp kesian pulak manusia gergasi tu dok forever alone ja..tapi dia bw diri p kemana?huhu

    ReplyDelete
  12. aku tgk gmbr tu je

    pstu x tau komen

    ReplyDelete
  13. ada men first2x rupanya..hahaha....
    gambar pasal alone forever ke?..hahaha

    ReplyDelete
  14. kalau aku kata aku faham pun, nanti org lain mesti xpercaya..

    so baik aku buat2 xfaham jer..zzzz

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku nampak permainan ko H...zzzz

      Delete
  15. tafsiran kau menarik kopi pasta :)

    bagaimana pun hasil gali-gali itu yg mungkin muka bulan berlubang-lubang. motif gali lubang itu juga masih misteri hehe.. ntah spa dpt terjemahkannya hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-samalah kita menggaru kepala memikirkannya...

      Delete
  16. Jauh memesong..sampai aku pun tak pahammmm... hahaha.. =p

    ReplyDelete
  17. Sejujur-jujurnya, memang susah nak faham. enath kenapa, bila manusia jejak kaki ke bulan, dia pula menyorok. Pemalu ke ape tu..?

    korek tanah tu, bukan bunuh diri kot, tapi dia korek kalau2 boleh tebus terus ke bumi. Nur agak jee...

    Hehehe...

    ReplyDelete
  18. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  19. tak mampu mentafsir . =,="

    ReplyDelete
  20. aku teka masa dia korek tanah tu ,, dia nak menghilang bosan... xpon jalan singkat dia nak pegi ke bumi.. errrkk.. mcm xmsuk dek akal plak kn?? muahahahahah...

    ReplyDelete
  21. dah kenapa duk sensorang kat bulan tuu . meh datang bumi meh .

    ReplyDelete
  22. nampak sangat kesunyian yg melanda dia tuu..

    ReplyDelete
  23. penat jgk otak aku fikir tentang maksud gambar di atas .. bergolek2 jadinye

    ReplyDelete
  24. abstrak... cun jugak ni...ehhehee

    ReplyDelete
  25. sangat bermaksud.. mohon explain panjang2 lagi hahahah

    ReplyDelete
  26. mendalam mesej moral yang dibawa...

    ReplyDelete
  27. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  28. Assalammualaikum nasir..lama ak tak panggil ko dgn nama tu kan,hahaha

    Mula2, aku memang tak faham. Yg ko explain pun, ak mcm blur, blur bertambah bila gabungkn dgn tgk gmbr2 tu,hahhaha

    Yang aku paham, gmbr2 ni semua perlambangan. Hubungan antara manusia dengan apa yang ada kat luar bumi, kat angkasa, dalam konteks gmbr ni, bulan la. Dari zaman purbakala, zaman takda agama, animisme eh istilahnya? ape tah. Dulu kan guna objek2 semulajadi sbg panduan. Bulan n matahari tu tuhan lah, pokok disembah bla bla bla. Manusia dari dulu taksub ngan bulan.

    Kalau ko pasan, banyak binaan2 yg dlm kategori ajaib didunia (binaan purba la), mesti saintis skrg kaitkan dgn bulan scra undirectly. Binaan2 tu dikatakan dibina sbg kalendar lah, tmpt ibadah la, tmpt alien turun bla bla bla. Bnyk binaan n kepercayaan mistik yg kita tahu skrg smua duk berasaskan objek2 celestial mcm bulan, termasuklah dlm kes gmbr ni, stonehenge n piramid.

    Pastu banyak semulajadi yg berlaku kat bumi pun disebabkn bulan (graviti la) pasang-surut laut, objek yg dilambung keats jtuh kebwh, gerhana, bla bla bla. Apa yg berlaku pda newton pun, sebab bulan jugakla, dari apa yg berlaku kt dia, dia keep doin study pasal hukum graviti, motions law..pe tah, hukum kepler? ak dah lupa apa, tak silap ada 3point dlm hukum kepler.

    Kita sndiri dalam budaya Melayu, siap ad pepatah, bagai pungguk rindukan bulan. Tak da plak org dulu nk buat bagai pungguk rindukan bintang berkelip2? Ko tak rasa ke bulan tu dari dulu diagung, dilebih2kan..dah macam something yg wowww???fantastik kot?

    So, manusia kan, rsa ingin tahu.. nak tahu sgt, smpailah kita bertamadun skit, kita hntr neil amstrong pi sana. Pergi2 je..cehhh! Takda apa pun bulan ni, berkawah2 plak..indah kabo dari rupa.. tu lah perlambangan yg ak paham utk 'korek tanah' tu. So, dari ekspidisi tu lah, kita lebih kenal, tahu ttg bulan..

    Sekian.. aku suka entri ni,hehe. Buat ak teringt subjek astronomi time dip dulu. Sorry kalau ko tak paham.. seronok gak entri camni ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gulp. panjang ulasannya :) Ya, aku faham apa yg lana cuba sampaikan jika ianya dilihat dari sudut 'bulan'. Tapi kalau ikut konteks illustrasi tu, sebenarnya ianya lebih fokus kepada usaha gergasi tu menjalinkan persahabatan dgn bumi *literally*. TAPI apa yg lana kata tu betul juga bergantung bagaimana kita interpretasikannya.

      maaf reply nya pendek. jari tak hebat mengarang macam lana :)

      Delete
    2. Kenapa la ko nak minta maap plak ni,hehehe

      Aah.. ni lah best entry seni, ada mcm2 cra nak interpretasi..

      Ak bkn hebat mengarang ya..google jap tdi,hahahaha

      Delete
  29. satu je gua nak cakap..sian lelaki bulan itu..ekekeke...susah nak cerna la der,mcm tersirat sgt

    ReplyDelete
  30. mendalam betei cerita gambar nie.. kalau ikut aida rasa, lelaki yg dekat bulan tu menunggu manusia, berkurun berabad dia tunggu tapi tak jugak manusia datang ke bulan, dari tak berjanggut sampai berjanggut lelaki tu.. pasal korek lubang tu rasanya dia nak duduk tempat tinggi kunun nak bagi manusia nampak lah dia kat tempat tinggi tu.. aleh2 bila manusia sampai lelaki tu tak perasan sebab duduk belakang bukit yg dia buat tu.. manusia tu dah bla baru dia perasan.. tahan2 roket tu tak berhenti jugak.. akhirnya kecewa punya pasal lelaki tu pun bertekad nak tinggalkan bulan.

    P/S : betul ke? haha.. ikut pada pahaman aida lah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. pandangan dan pendapat itu subjektif. boleh jadi betul. boleh jadi salah. bergantung kepada individu itu sendiri. tp menarik la aida boleh fikir dan ulas macam tu sekali...

      *ayat play safe* :P

      Delete
    2. betul2.. lain orang lain penilaiannya.. *ayat play safe* ehem.. ke nak kutuk nie? hahaha.. :P

      Delete
  31. tak faham langsung. Tengok bnyk kali, baca bnyk kali tetap tak faham. Kenapa ka? Adakah sbb otak tak berfungsi dgn baik sbb dah lama tak buka buku? lol

    ReplyDelete
    Replies
    1. banyak termakan semut api kot. ehhh

      Delete
  32. masih pending walaupun berkali-kali nengok gambar tu. :(

    ReplyDelete
  33. ksiannye gergasi. takde sape nak kawan dgn dia even macam macam dia buat untuk dapatkan kawan :(

    ReplyDelete
  34. aku malas nak cerna....
    dah cuba banyak kali pun tak dapat jugak..
    malas malas malas

    ReplyDelete
  35. heheheh , macam rase kesian je , lagipown , bwt per la kawan ngan bumi , hahaha ~ nanti jadik kes macam dalam citer jack and the giant slayer ..

    #maap3 , rase macam dah mengarut cgt nih , hhahaha

    ReplyDelete
  36. Sebuah cerita yang berat ini..
    Sebuah cerita kesunyian.....
    Salam kenal bro

    ReplyDelete
  37. salam dari bunda... bunda ni blur sikit..

    ReplyDelete
  38. blogwalking ^___________^ :) :D :) ... sukses ya. ilustrasinya cakep tuh :) .

    ReplyDelete
  39. ok...saya nak bagi pandangan ni..hehe....tapi jangan ketawa ok...sape ketawa..pelempamh kakakakah....
    ok...mula2 lelaki gergasi ni dapat air kat bulan..tapi air dah habis jadi dia ambil air dari bumi lalu menggunakannya untuk mencuci muka.....
    jadi dia mendapat akal..jika dia dapat dapat berkawan dgn bumi dia dapat mendapatkan lebih banyak air...jadi dia membuat sebuah patung...lalu menghantarnya...tapi malangnya No respon..haha....lepastu dia terlihat banyak batu2...di sekeliling dia...dia mendapat akal lagi...dia pun membuat sebuah piramid....dia beranggapan piramid itu akan terbang tapi...piramid itu tidak dapat terbang.....jadi dia memikirkannya dalam masa yang begitu lama ......
    kemudian dia melihat sebuah benda yg berwarna putih dan beranggapan itu adalah bumi...jadi dia mengejarnya....tapi benda putih itu terlalu laju...jadi dia x dapat mengejarnya...

    jadi diapun memikir benda lain...kemudian mendapat akal..kemungkinan dengan menggali lantai bulan tu..dia dapat mendapatkan air...jadi dia pun menggali....tapi...dia x mendapatkan air....

    tiba2 2 orang manusia sampai ke bulan....lelaki gergasi terus menyembunyikan dirinya...kerana takut dikatakan "monster" "ogre" kerana sebelum ini dia pernah hidup di bumi namun ditakuti oleh orang ramai..jadi diapun membawa diri ke bulan.....

    lelaki gergasi ingin membalas dendam ke atas 2 orang manusia setelah mengingati perbuatan manusia terhadapnya dahulu...namun 2 orang manusia telah tiada.....beberapa jam kemudia sebuah kapal dari bumi meluncur di atasnya...lelaki gergasi pun menangkap kapal itu namun...dia tidak dapat menangkap kapal itu.....dia pun STRESSS............jadi dia pun membawa diri ketempat lain..untuk mencari air...

    hahahah.....ada yang ketawa kha??..:P

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha. opps TERgelak lak baca versi ko ni :) Dah macam karangan SPM jenis fantasi. Boleh dapat A+ ni :)

      Delete
    2. wah macam perli je tu.....hmmmm A+? AMINNNNNNNNNNN....haha

      Delete
  40. sya tak fhm langsong...habis berkerut kening aku tgoksemua gambar2 ni..haha!

    ReplyDelete
  41. saya tengok gambar jer..hehe

    ReplyDelete
  42. haa...nampak tak.
    terus nak tidur lepas tengok gambar-gambar tu

    *mimpiwanita comelyang tersesat di bulan*
    LOL XD

    ReplyDelete
  43. MIKO mohon suruh Lelaki Bulan ni join group MASIH CINTA eh...

    ReplyDelete
  44. nice sharing..tak tahu pun pasal ni.. illustration ni mndalam mknanya..great piece of art

    ReplyDelete
  45. Pada suatu hari bla3 and so on... aku tak faham langsung. err.. huhu :D

    ReplyDelete
  46. salam

    err..pe kesdhn nyer tu..?dia ttp keseorng kt m00n tuu ea..

    ReplyDelete
  47. satu pon aku tak faham... -.-

    ReplyDelete
  48. ok fine....fahamm sangt.. err. haha

    ReplyDelete
  49. forever alone? huhu..kejap..nak fahami betul2..

    ReplyDelete

emo-but-icon

Follow

Cbox

Komen

Artikel terkini

item