Genius: Buku tidak boleh tunggu

Malas hendak terangkan secara terperinci, jadi aku ringkaskan.  The Book That Can't Wait merupakan judul buku antologi bertujuan unt...


Malas hendak terangkan secara terperinci, jadi aku ringkaskan.  The Book That Can't Wait merupakan judul buku antologi bertujuan untuk memperkenalkan penulis-penulis baru di mata umum. Apa yang istimewanya mengenai buku ini adalah anda memiliki 2-4 bulan untuk buku itu habis dibaca sebelum ianya bertukar menjadi sebuah buku kosong . Dakwat yang digunakan direka khas untuk menyejat sedikit demi sedikit apabila terdedah kepada cahaya dan udara sebaik sahaja pembalut buku itu dibuka. Untuk keterangan lebih lanjut, boleh lihat video di bawah atau klik pada link sumber yang aku nyatakan. Pada pandangan anda yang suka membaca, baguskah konsep tulisan menyejat ini digunakan untuk buku-buku yang lain? Aku? Mudah. Buka pembalut buku itu, biarkan sahaja. Bila sudah bertukar menjadi buku kosong, boleh aku gunakannya untuk menconteng. Genius!

Books are very patient objects. we buy them, and then they wait for us to read them. days, months, even years. that’s OK for books, but not for new authors.
if people don’t read their first books, they’ll never make it to a second.





Sumber: designboom

Jom baca artikel yang lainnya.

genius 8067901119614982266

Post a Comment Komen Blogger

  1. Replies
    1. menarik..sebab bila dah beli, kena habiskan baca dalam tempoh 2 bulan..means kita kena ada passion untuk bacaa dan teruskan baca..kira macam teruja la..

      tapi yg ruginya, lepas drpd 2 bulan, buku tu dah tak boleh dibaca..rugi sebab aku ni jenis yg suka baca berulang2 kali..so rugi la aku kalau beli tapi takleh simpan..baca sekali kemudian terus hilang..:D

      Delete
    2. kita serupa.. suka baca berulang2 kali.. :D

      Delete
    3. a'a betul. aku ske perkataan passion tu. aim sebenar kempen ni, nak suruh org baca buku yg dibeli. bukan buat buku tu perhiasan atas rak semata2. lps abes baca, org akan beli buku baru utk dbaca. dengan tu, penulis2 baru boleh survive dlm bisness penulisan ni

      Delete
  2. ok ppp suka baca buku mcm ni senang nak short cut bukak jer terus habis dan tak yah baca ha ha ha boleh??

    ReplyDelete
    Replies
    1. err, nampak sgt ppp malas nk membaca..hehe. mohon kuatkan diri utk habeskan novel i love u, stupid! tu

      Delete
  3. tp kalau buku mahal mcm rugi la xsempat bace hilang..herm....xbest-2

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni diorg bg free jer buku ni. klu buku mahal buat konsep mcm ni, mmg tak rmai la yg nk mbelinya..

      Delete
    2. oh la kalau free aku pun nak xD huahua

      Delete
  4. Mencik tul aku si H ni... asal komen jew mesti ko no satu ha ha ha ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..jangan la marah kak PPP..:p

      Delete
    2. ha ha ha aku baik orgnya H... aku tak marah org aku sayam org lagi ada lew eh.. ha ha ha

      Delete
  5. kalau gua, gua akan beli bila bosan. tak pun beli sebab nak buku tu kosong, haa cerdiknya cerdiknya

    ReplyDelete
    Replies
    1. buku ni free jer, takyah beli pun :)

      Delete
  6. ini namanyer nak menjimatkan kertas & menyelamatkan pokok baru drpd ditebang.. genius memang genius. SAVING THE EARTH BEBEH.

    ReplyDelete
    Replies
    1. err, bagusla ada org mcm ko yg mjaga alam sekitar ni :)

      Delete
  7. canggih. tapi sayang sebab nanti hilanglah karya orang tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. karya tu tak hilang sbb boleh cetak lg la...haha

      Delete
  8. Laaa, gitu pulak. Mmg genius tp sekali baca jelah eh? Alahai sedihnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'a...cepat2 la habeskan buku sblom dakwat tu ilang. huhu

      Delete
  9. tapi aku suka bace muka surat pertama je, lepas tu ending. tengah2 beberapa bulan akan dtg. so buku ni tak sesuai utk aku =="

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, aku tahu. ko bukan seorg yg minat membaca =.='

      Delete
  10. aku akan bace buku tu sampai abis sblom dkwt die ilang kalau buku tu best la

    kalau da kosong aku kasi kat ko jela, adiah

    aku xske nk menconteng2 ni =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, nnt bila buku tu dh kosong, ko poskan utk aku. nanti ak PM alamat umah aku tu. ehhhh :P

      Delete
  11. Dira suka content nya, tapi tak suka konsep nya. Nanti buku tu tak boleh diwarisi ke anak cucu.. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh jer diwarisi tp sebuah buku kosong la...haha

      Delete
  12. kalau aku, aku xkan beli buku ni. I bought books that I could read them repeatedly.

    imagine, you actually bought a book of blank papers for the price of a real book.. would it be called genius? but I do say it's a smart way to 'steal' money from the readers.

    ReplyDelete
    Replies
    1. utk kempen tu, buku ni dirg bagi free jer kt public...a'a aku setuju dgn statement ko tu. klu berbayar, mmg tak berbaloi. tp kalu FREE, kita rembat jerla ya :P

      Delete
  13. dasaaattt.. huhu terasa pulak, beli buku kdg xhabis pn baca. ek kalau cemgini bagus untuk penulis, penat untuk pembeli. hihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. penat takpe. at least kita akan hargai apa yg kita baca

      Delete
  14. Bila dah kosong...boleh bg anak buah buat conteng2... Hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. elok la buat conteng2. dikbi kan ada rmai fruit child :)

      Delete
  15. ehhh , camne nak buat tempay komen camnie ?
    mcam menarik pulak . hehe

    buku macam nie memang ta sesuai tok aku yang jarang baca buku yang sama pada satu masa . takk sempat aku habis baca , dah habis dkwat . hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kotak komen mcm ni? maksud ko threaded-commenting ker?

      utk yg malas mbaca, mmg tak sesuai la ada buku mcm ni..nnt tak terkejar

      Delete
  16. mmg genius! abis baca bleh conteng2.. tapi mampu kah abis baca dlm tempoh yg diberikan.. adeshh.. cakap pasal buku, ad 1 buku yg saya x baca2 lagi.. bukak dh, tapi baca x lagi.. setahun dh kot.. -_-

    ReplyDelete
    Replies
    1. err, bukan ke perempuan mmg terkenal dgn sifat suke membaca? ehh, ke teori ak slama ni salah? jeng2x :P

      Delete
    2. ada juga jenis2 org yg suka baca . bukan semua perempuan suka baca . yang malas tu tak bacelah . ada yang baca ikut keperluan je . ada yang baca utk exam . macam2

      Delete
    3. tapi kebanyakkan mpuan yg aku kenal, ske membaca...lg lg buku novel =.='

      Delete
    4. kalu dekat blog memanglah , diorang suka membaca . kalau tak suka membaca takdenya nak menulis blog :P

      Delete
    5. errr... teori ko tu.. mmbuatkan aku berfikir.. 'krisis identiti' melandaku... hahahaa... novel plg best, novel ramlee awg mursyid! setuju ngn pensil.. yg ad blog ni majoriti ska baca.. tapi bca blog j laa.. hahaa..

      Delete
    6. rmai yg ckp RAM tu best tp ak tak pernah baca. bahahaha. ak jns tak ske membaca tp sepanjang ak hidup ni, ak berjaya khatam bru 2 novel :)

      Delete
    7. eh aku pn jenis x suka baca novel tau.. tapi fes time aku baca novel bagaikan puteri, (novel ram) aku trus jatuh hati ooo...

      Delete
  17. inikah yg membuatkan ko tidur smpai lebam mr kopi ooi?? hahaha..

    aku rasa membeli buku ni sgt rugi...why?? sbb lepas tu tak boleh baca dah..melainkan kalau aku kitar semula..tp wei...kita semula agak2 dapat duit tak? =P

    #penulis buku macam ni sebenarnya memaksa org baca buku dia...so kalau org xhabis baca...tp still nak baca buku tuh lepas dua bulan...org kena beli yg lain...nampak sgt strategi penjualan...hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. err, taklah. entri ni dah lama kot dlm draft aku. huhu

      sebenarnya buku ni, diorg bagi free jer kt public. sbb diorg nk tgk reaksi public mcm mana. lg stu, sbgai nak promote penulis2 baru

      klu dbuat konsep kat buku2 lain dan dkenakan harga, aku rasa tak rmai yg akan mbelinya. mcm rugi je

      Delete
  18. hemm...elok la bg bdk nk exam,bru dorng kalut nak study sungguh2..dh beli mhal2 kn..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'a, apply konsep kt buku teks sekolah. mahu menangis budak2 skolah sbb tak berjaya abeskan pmbacaan. haha

      Delete
    2. nak cari mana buku ni ?
      ada ke dekat malaysia ?
      aku pernah jumpa pen yang kita tak nampak dakawat dia tapi boleh nampak , dengan kena guna lampu dekat belakang pen tu .

      masa aku kecik2 dulu , kawan dok tayang . meluat aku tgk :# haha

      Delete
    3. kempen ni kat argentina. klu hg nak, boleh pergi ambik buku tu kat sana ya :P

      ohh, rasanya nk buat dakwat mcm tu senang jer kot. tulis pkai air lemon. rasanya la

      Delete
  19. aku pun jenis baca sekali je buku yg dibeli. Tetapi. Ada tapinya, sekarang ni, sindrom nak mengkhatam satu buku tu mau makan setahun.. pemalas gila.. kehkehkeh..

    aku rasa, geniuslah sgt kot beli buku mahal2, lepas tu, tunggu dia blank, buat buku nota bak(seperti) kau maksudkan.. kehkehkeh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. beli mahal2 lps tu tunggu smpai buku tu jadi kosong, itu bukan genius tapi perlakuan sadis...haha. Genius yg aku sebut2 kat atas tu, sarkastik jer. lg pun aku jenis tak suka membaca. pemalas =.='

      Delete
    2. kalu jenis yang suka baca buku sekali tu je lebih baik pinjam dekat library . daripada tersusun dekat rak banyak2. tambah2 novel . geram betul aku tak boleh cari lagi novel suamiku ustaz !

      *yang gila novel sanggup bazirkan puluh2 ringgit utk layan novel . aku lebih suka pinjam dekat org jer . jimat pun jimat , sebab nak baca sekali je .

      Delete
    3. takpe. dimaafkan sebab hg skolah. aku dulu time skolah2, ske jer pinjam org punya. tp bukan bukanla. komik. huhu

      bila dh kerja nnt, bolehla hg nk beli apa2 buku novel yg hg suka :)

      Delete
    4. sekarang pun dah kerja , kerja dengan ayah . tapi aku tetap tak suka beli buku . kalau guna duit org lain ok . sebab aku fikir , aku nak baca sekali jer .

      Delete
    5. haha. LOL. ceyt berkira dgn duit. tp bagus la mindset mcm tu :P

      Delete
  20. lebih baik takyah buat buku kalau pas baca hilang.
    bazir dakwat je.kihkihkih

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha, ni kempen jer. nak galakkan org mbaca buku

      Delete
  21. Salam.

    Sangat menarik perhatian ak entry ni,sebab pasal buku,hehehe.

    Tapi, benda ni kalau apply kat sini, free tak free, ak rasa, tak berjalan kemana buku ni. Sebab budaya membaca tak kuat kat negara kita ni.

    Dan satu lgi, buku sepatutnya sbg medium menyampai ilmu..dah kalau dalam tempoh dua bulan, takda apa yg boleh dapat dari buku tu, urm..amatlah rugi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha, ya aku tahu lana suka membaca :)

      budaya mbaca tu tak mluas sbb sayang duit utk membeli buku. dan sebab2 yang lain.

      tp budaya tu boleh dipupuk bukan? tak semestinya dgn medium buku. dgn blog pon kita boleh mendidik org utk membaca :)

      Delete
  22. ada buruk dan baik jugak kalo buat gini. aku setuju kalau nak habiskan sesuatu bacaan dalam masa yang singkat, memang berbaloi la beli buku ni. tapi untuk buat rujukan, untuk memahami isi kandungan buku tu dengan betul2, heh. memang taj boleh pakai der.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalu digunakan utk buku2 teks mmg tak sesuai la tapi klu utk buku2 novel, boleh lagi diterima. novel baca skli pon dh boleh igt plot n konflik dlm cerita. tp itu bg yg feel lebih bila baca novel

      Delete
  23. ishk aku ni dah ler short term memory, kalo beli buku mesti bace ulang ulang ..lagi lagi kalo buku tu best, sampai lunyai ler buku tu aku dok selak selak ..kalo aku dapat laaa buku ni, memang aku soh laki aku gi fotostet dulu buku tu ..hihi aku lagi genius ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha, nak lgi senang time nak beli buku, beli la 2. stu tu buat backup. takpe encik suami boleh bayarkan.hehe. buku kosong tu boleh bagi anak2 buat conteng2 :)

      Delete
  24. buku mcm ni nice,mengalakkan manusia untuk membaca..kalau la buku study sya pun mcm ni..kompem2,ari2 akan baca byk kali..hahahaha..semangat beb,kalau x takut nanti ink dia hilang..hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. err, klu buku study mcm tak menjadi jer. haha tp tp klu gunakan buku tu time study week, mungkin boleh desak student utk revisi. student kan ske study last2 minit. 2,3 buah buku boleh habeskan dlm masa 2,3 hari. haha. cerita pengalaman :P

      Delete
  25. hah betul sangat la tu..sya la salah satunya student yang suka mengamalkan KONSEP STUDY LAST MINIT..hahahha..setuju sangat2..sangat2 r..mohon uni,lecture sya mendgr n mmbaca blog ni.

    ReplyDelete
  26. skrg gian baca buku keluaran fixi.. heeeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. fixi...so maknanya, ko ada buku KOPI? Buku tu susah nak cari dah skrg...

      Delete
  27. ubat tido muehhehe cettttttttttt....

    ReplyDelete
  28. den suka komen sini. haaa terlebih rajin hari ni.

    ReplyDelete
  29. Hm, tiba2 teringat dekat tanda2 akhir kiamat. One of them is huruf2 al-Quran akan hilang dari mashafnya. Kitab suci al-Quran akan menjadi kosong dari segala huruf. Errr..

    ReplyDelete
  30. kalau content dalam buku tu best mmg boleh habis la kot dlm masa 2-4 bulan tp kalau tak best rasanya mmg hilang gitu jelah. dah kosong buat conteng2. :)

    ReplyDelete
  31. um hebat jugak . boleh galakkan org membaca . ce try buat kat buku teks sekolah . harhar baru la tunggang tebalik nak cover habis sebelum habis tempohnya tu .

    ReplyDelete
  32. mcm cool je weyh ! nak taknak kena gak baca , kalau tak habes kosong , sia-sia je beli :P

    ReplyDelete
  33. wah...gila COOL!!..teringat dengan buku rujukan Biologi yang entah berapa bulan dia menunggu untuk dibuka...wahahha....

    ReplyDelete
  34. kreatifnya..kalau buat buku teks macam tu mungkin budak2 akan pulun baca atau buat macam idea ko

    ReplyDelete

emo-but-icon

Follow

Cbox

Komen

Artikel terkini

item