Tutorial: Disable right-click like a boss

Bagi mana-mana individu yang paranoid akan hasil kerja keras mereka yang bermati-matian mencari idea untuk menaip entri yang super bagus...


Bagi mana-mana individu yang paranoid akan hasil kerja keras mereka yang bermati-matian mencari idea untuk menaip entri yang super bagus tetapi diplagiat secara berjaya oleh pakar-pakar copy paster, mematikan fungsi right-click merupakan salah satu alternatif bagi melemahkan moral mereka untuk tiru tampal. Jom kita mulakan tutorial mudah disable right-click.

PENTING!. Pastikan anda sudahpun membuat backup template. Just in case.

Mula-mula pergi ke Template > Edit HTML. Kemudian cari (Ctrl-F)  <body>  dan gantikannya dengan kod di bawah ini. Lepas itu, hip hip hoorey! Siap!

KLIK SINI UNTUK LIHAT KOD

Kod ini akan mematikan fungsi right-click, select, drag, Ctrl-U untuk lihat page source dan etc. Jika anda ingin menghidupkan balik mana-mana fungsi, delete bahagian kod itu atau tukarkan sahaja 'false' kepada 'true'.

Walaupun tajuk entri kelihatan sangat hebat tetapi kod ini masih memiliki kelemahan tersendiri.



Sebenarnya, ada satu lagi cara untuk melemahkan nafsu mereka yang suka copy paste entri tanpa memberi kredit kepada penulis asal. Apa dia? Demo, anda boleh lihat di sini. Cuba anda matikan JavaScript di browser dan lihat apa yang terjadi kepada blog ini. Blank. Hendak buat seperti itu sangatlah mudah kerana ianya menggunakan kod yang simple. Akan tetapi, aku akan membuat tutorialnya jika aku mendapat g+1 melebihi 10. Jadi, gatalkan tangan untuk klik kotak terapung sebelah kiri ini ya. Okbai.

Update 17/03/2013

Berikut adalah cara untuk membuat sesuatu page menjadi kosong apabila JavaScript dimatikan.

Cari (Ctri-F)  ]]></b:skin>]  dan gantikannya dengan kod di bawah. Itu sahaja.

KLIK SINI UNTUK LIHAT KOD

Sumber: aku lupa

Jom baca artikel yang lainnya.

tutorial 65911971995793456

Post a Comment Komen Blogger

  1. memang x fham pasal kod2 bagai nie.. bukan bidang aku... hahaha

    ReplyDelete
  2. okey..bagus gak tutorial ni..kalau kau bgtau beberapa tahun lepas, kompem aku teruja nak try..kehkeh

    tadi kan, aku cuba2 jugak copy mana2 ayat kat sini..kat menu bar tu, aku still boleh select all, still boleh copy..tapi bila aku nak paste, dia takkan keluar apa2..kelah demo..

    ReplyDelete
  3. @mr. H...

    menu bar? yg mana? kod ni masih ada flop. kita boleh right-click kat certain widget e.g kotak terapung aku tu dan kmudian view page source.

    ReplyDelete
  4. menu bar kat atas ni la..

    File | Edit | View | ... | Help

    kalau Edit > Select All dgn Edit > Copy still boleh..tapi bila paste xde apa2..

    ReplyDelete
  5. pesal aku payah je nak paham

    mohon ko buatkn jela

    boleh? T.T

    ReplyDelete
  6. @mr. H...

    oh menu bar kt browser rupa2nya. LOL. aku kebiasaannya hide jer menu bar tu sbb takda keperluan. tertinggal lak pasal tu =.='

    @cik feefah...

    haha. fuuu ni dh ringkas kot. tak phm part yg mana? nk tulun buatkan, boleh ajer

    ReplyDelete
  7. aku memerlukan tidak disable right click ni?? hmmmm. buat masa ni tak la..macam takde sape je nak tiru tampal entry aku. hakhak.

    ReplyDelete
  8. Well explained dear! I wrote a draft on something similar some months ago but I never got around to publishing it. Seriously, people who think they can stop people from 'stealing' stuff from their webpages simply by sticking some Javascript into the source code are silly and disrespectful to the visitors.

    By the way, there are some more ways on how to counter disable right-clicks ;)

    ReplyDelete
  9. aku pernah buat dulu2 kala... lepas tu aku buang... maybe aku patut buat semula...

    aku dah klik g+.. :p

    ReplyDelete
  10. paling bengang kalo jenis gini nak buka new tab pon payah... tanak bagi orang kopitaip dengan cara tersendiri.. payah kot orang nak kopi sebijik...

    ReplyDelete
  11. sebenarnya aku pun hide jugak..tapi bila baca entry ko ni, aku show la balik..saja nak test kalau2 cara tu boleh guna..

    semangat x aku? hahaha

    ReplyDelete
  12. erk.. oatk aku lembs bab2 tutorial ni.. baik tutorial blog mahupun tutorial tudung, shawl.. maybe sbb aku tak terasa nak cuba.. minat tu tak timbul... bila minat takde, kefahaman pun ke laut...

    ReplyDelete
  13. aku pernah google menda-menda ni.. aku dah baca.. tapi bila part nak tukar code tu.. terus aku blur.. penin la kepala tgk code hehehehehe.. last-last aku give up.. tak ada kesungguhan langsung kekekekeke...

    ReplyDelete
  14. aku pakai Ie..

    macam tu sajalah??

    ReplyDelete
  15. sebelum ni pernah buat, tapi sejak tukar templet ni, malas nak tambah2 kosing lagi.hehehe

    ReplyDelete
  16. @kitty... in some aspect, i totally agree with ur words. But, people have their own POV regarding to 'intelectual stealing'. Pro and con still come together in this matter.

    @kongsi apa saja... klu nk bukak new tab sng jer. 'hold Ctrl' sambil tekan link/ gambar. cara ni lg mudah kot drp 'right-click dan open in new tab'

    @mr.H... mmg bersemangat, sbb ak nmpak permainan ko H. klu cara tu boleh gune, mmg best la ko nk pangkah ak nnt. haha

    @payed kuced... nak 1000 daya, xnak 1000 dalih. simple

    @nong andy... ya nong. ini mudah jer sbb code nya simple. try la pkai. klu ada masalah, boleh bertanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. That is true. And in my own opinion, cons far outweighs the pros. ;)

      Delete
  17. pernah buat dulu tp skang da tak buat , saja tukar angin . hehe :D

    ReplyDelete
  18. dulu sekali pernah buat lepas tu deleted balik.. hiks.. nak matikan JavaScript tu celah mana pulak miko? haha.. serius tak tau. :P yeay! aida dah tekan g+ 1 yang ke5 lagi 5 orang please mohon tekan. :)

    ReplyDelete
  19. @aida... cara disable js tu caption bawah screenshot browser2 tu. caption tu kecik, mayb ramai yg tak perasan

    ReplyDelete
  20. xda niat ag nk wat nih... kih3

    ReplyDelete
  21. ko tulun buat utk aku bulih??


    P/S: Abang aku memang stay di Kemaman terangganu. la Kopi Pasta. sana ada pelabuhankan. Kapal dia selalu lepak sana :) dekat umah ko kot? hehehe.. sepupu aku yg keja kapal gak siap kawin org sana hehehe!

    ReplyDelete
  22. wow!bagusnye tutorial ni..tapi malas nak buat wahahaha...

    ReplyDelete
  23. bnda ni spya org xbleh copy pste kn??? ekekekekeke....

    haha kopi ko pun tau klu aq bab2 mcm ni smua aq blurr.. hahaha

    ReplyDelete
  24. aku tak memerluka disable right click ni... sbb klu aku buat mcmna org nak Copy widget atau tutorial kat blog tu... so tak perlu lah kot... klu dorang nak curi ada lagi cara yg boleh di guna klu guna browser chrome or firefox...
    guna View Source code viewer pon blh curi... cuma si pencurik tu bersusah payah lah sikit.... :)

    thanks info yg bagus.... aku pon tak tau selama ni nak disable right klik sebelum ni..

    ReplyDelete
  25. x aplikasi kekdah ni kerana terasa amat kejam....lgi bosan kalo cikgu cikgu bg tutorial suh copy code...rasa nak bakor blog dia..haha

    ReplyDelete
  26. entry2 dkt blog sy 2 xde spe pn tringin nk komen, apa lg nk curi..hahaha :) ksian kn?:P

    ReplyDelete
  27. ada pro kontra. cth, kalau nk buat segmen, minta org copy paste, masa tu payah. dan kalau buat tutorial.. tak bleh copy paste...
    tp kadang2 ada plak yg suka amek kesempatan bila kita tak buat yg tak boleh copy paste..

    ReplyDelete
  28. nice info bro....kalau boleh pilih contents mana yg nak enable dan disable lagi syok...

    ReplyDelete
  29. tutorial ni sgt sesuai untuk matikan nafsu miko..ehhh?
    nak panggil miko la..macam sedap je bunyi..
    btw, dah tekan g+1..toink toink~

    ReplyDelete
  30. wow disable right-click , baru je pasang kat blog .. :)

    ReplyDelete
  31. what ?? apa ni ?? aduyai ..code code bagai ..procedures ....pusing tapi ...

    sounds interesting ... B>

    ReplyDelete
  32. jika hasil artwork,artikel wajarlah pakai benda nih.. sebab originality dari owner perlu dipelihara.. hasil usahapenat lelah..

    Nk tanya, code ni kiranya jika boleh di disable sekali pun bila kita paste jadi blank yeh? sbg contoh gambar ataupun artwork?

    Sbb pernah jgk ada satu website tu, bila kita download gambar die, then view balik kt pc, gambar tu blank, xde ape2 putih suci murni..

    ReplyDelete
  33. Pernah juga apply disable right klik tp sendiri pun kadang2 terlupa & nak guna right klik....pastu, ha ambik kau, sendir terkena warning...hehe

    ReplyDelete
  34. wa rasa entry2 bangang wa takde orang nak copy kot :p

    ReplyDelete
  35. @azstory...

    sebenarnya takda kod mutlak yg aku jumpa yg boleh halang org drp copypaste. kod2 ni smua utk myukarkan mereka jer. tp ada stu lg kod, klu disable js, blog ini akan jadi blank putih. tp hakikatnya, 'view page source' kelemahan utama utk kod ni dan KELEBIHAN utk pengCOPY tegar

    ReplyDelete
  36. aku daripada dulu sampai sekarang tak paham maksud plagiat tuu . amende nye tuu ?

    dulu aku pakai gak disable right click nie tapi aku buang . tak taw knapa . hehe

    ReplyDelete
  37. Assalammualaikum.

    Nasir..aku pernah sekali applykan disable right-klik ni..tpi sekejap jela, pastu ak able kan balik,hehehe.

    Cuma, apa maksud ko ea yg ko reply azstory tu..yg ni - "view page source tu kelemahan utama utk kod ni"

    View page source tu..acono tu? bagi example bleh?

    ReplyDelete
  38. blog kita ada no right click ehheheeh taknak org yg bnci kita ambil buat pelik2 je :)

    ReplyDelete
  39. @lana

    try kat keyboard tekan Ctrl-U. Dari situ kita dapat view page source. Dengan rujuk kat situ, kita bolehla copy link2 gambar atau copy entri. Konklusinya, xdak kod mutlak yg boleh halang copypaste drp berlaku *aku blom jumpa lg*

    ReplyDelete
  40. aku nak cuba buat sendiri . dah try tadi . tapi aku tak tau nak letak dekat mana . hahaha .

    ReplyDelete
  41. singgah semata-mata..nant kemudian, baru singah membaca :D

    koh3.. *sbnarnye dah bce, tap apsal sush nk hadam ni.. mybe baca skip2 kott..huhu

    ReplyDelete
  42. makin maju bertapak2 dah blog si miko well done... berlari-lari anak utk komen kat blog lain plak T___T byk lagi yg tak follow up dah tercicir jauh pergggghhhhh

    ReplyDelete
  43. Wahh...tips yang berguna ni.Sha pon gune diable right click ni. :)

    ReplyDelete
  44. good tips, tapi tapi tapi, aku noob gila pasal kod kod ni, huhu.

    tapi belog aku tu siapa je yang nak copy :D

    ReplyDelete
  45. tips yang bagus tapi tiada sapa yg sudi copy blog sy hehehe..

    ReplyDelete
  46. guwa dengan mun senasib. ape maksud plagiat tu miko? guwa ni jenis blur skit =.= hehe

    copyright2011-2013.all rights reserved by fiza suhaimi. jangan nak gatai jari jemari mulus spesis manusia yg suka meniru menampal entry orang lain sesuka hati tanpa meletak kredit.

    guwa pong sama, mengata orang tanpa mulut berinsuran. hehehe.

    ReplyDelete
  47. @fiza...

    plagiat tu dalam bhsa omputeh plagiarism. mohon gugel ya :P sejujurnya ak ckp, klu org nk copy kita punya n3, mmg kita xleh nk bendung. pkai kod2 ni smua pon, masih ada cara utk bypass. jadinya, smua berbalik kpd etika diri sendiri. beretika tak utk hidup sbg seorang manusia

    ReplyDelete
  48. @kopipasta

    maknanye plagiat tu mcm ciplak penulisan org lain la. tp guwa tak la copy sebulatnya. guwa olah semula guna ayat sendiri. alah miko mcm kita buat rumusan bm form 3 tu.

    bagus jgak hang buat entry ni. pantang guwa memang membuak kt orang yg takde etika diri sendiri. semoga mereka sedar, penulisan yang ikhlas daripada hati sendiri adalah lebih bernilai daripada mereka suka menciplak penulisan org lain secara rakus. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu yg sebetulnya. kita ambik ssuatu sumber, kita olah dengan ayat kita sendiri. klu sumber tu perlu dinyatakan creditnya, kita perlu sertakan sekali. yang penting ETIKA.

      Delete
  49. bnda ni bagus sebb dapat prevent plagiat, tapi kalau orang yg pesen dah nekad nak plagiat jugak, mmng dia akan cari jalan sbb, kod2 ni still ada kelemahan dia.. kan? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'a betul. takda kod mutlak yg boleh bendung plagiat ni. hendak 1000 daya, xnak 1000 dalih utk tukang copy tegar.

      Delete
  50. Assalamualaikum. hehe kalau copy pastu direct creditkan dekat owner takpekan? atleast boleh naikkan traffic blog tersebut. hihi. *jangan marah noo*

    ReplyDelete
  51. he3.. amboi shiela.. heee.. nti nk buat jugak ni.. hari ni dh kesuntukan masa.. hope esok leh buat.. he2

    ReplyDelete
  52. Thanks for da infoo..macam mana nak komen macam ko nie? lawa la..

    ReplyDelete
  53. aah..bagus jugak tutorial ni...utk hak cipta terpelihara..kan kannn
    tp klo yg slalu jd penganjur segmen ke ga ke..x sesuai guna yg ni..

    ReplyDelete
  54. bro,leh gtau x tutorial nk buat page blank klu disable java script dkt browser tu?wa mmg bebulu sgt ngan malaun yg suka plagiat hasil kja org lain nih..kita penat2 kuar idea n tulis, dorg senang2 ja copy n ambik kredit atas hasil kja org lain..rasa mcm nk bagi penyepak je ngan org mcm ni....haik tui

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpolah bro,dah jumpa harharhar :)

      Delete
    2. oh sorry. aku terlupa pasal ni. aku dah update kod tu kat atas... bagusla kalau ko dh jumpa n pasang kod tu kat blog

      Delete
  55. singgah lagi
    blaja tutorial no kopi cat

    ReplyDelete
  56. wahhh bagus tuto ni. sebab hak cipta sesetengah orang terpelihara. tak paham dengan orang yang suka mencuri tu. hukhuk

    ReplyDelete
  57. kopi. aku jenis suke right click n open new window., huehue. so yg disable tu kurang berkenan ngeh3

    ReplyDelete
  58. haha..tq la eh buat tutorial ni..dh lama aku cari nk buat..tya kengkwn, masing2 dh lupa plak cara nak buat camana..apa pon x boleh.

    ReplyDelete
  59. hurmmmm huhu...erkkkk....huishhh kalau tak buat nnt senang2 je kwn blogger copy,dahlah penat cari idea,menaip satu hal lagi.kalau artikel tu pun kita copy paste,gasaklah kalau kwn nk copy paste jugak dr entri kite tadi tu.

    tapi kalau tu original idea n entri..sedih jugak kot.tapi utk segmen/tutorial buat org menyamoah pulak kalau owner tu disable right click.

    ReplyDelete
  60. amal dah buat,.. mmg kena buat pun sebab blog letak esaimen... takut org amek mcm tu je then x kredit

    ReplyDelete
  61. Thank You So Much! I follow the tips that you gave me and now its working! Now i can protect my content from being copied.
    This is my blog after following your advice: http://infoaday.blogspot.com/
    Thank you again!!

    ReplyDelete
  62. body tu ada lima body dalam script, tukar semua ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dalam template ada 1 tag <body> jer atau <body ... >

      cari <body dan selepas body tu copypaste kod bawah ni

      oncontextmenu='return false;' oncopy='return false;' ondrag='return false;' ondragstart='return false;' onkeydown='return false;' onkeypress='return false;' onmousedown='return false;' onselect='return false;' onselectstart='return false;'

      CONTOH... blog jejarikucing.blogspot.com

      <body class='loading'>

      akan jadi macam ni

      <body oncontextmenu='return false;' oncopy='return false;' ondrag='return false;' ondragstart='return false;' onkeydown='return false;' onkeypress='return false;' onmousedown='return false;' onselect='return false;' onselectstart='return false;' class='loading'>

      Delete
  63. terima kasih incik kopi... hehehe~

    ReplyDelete
  64. maaf tak jumpa la kot tu kat edit template
    boleh bantu ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh rujuk reply kpd pertanyaan jejari kucing di atas...

      Delete
  65. ini cara paling professional . nice sharing K.P :)

    ReplyDelete

emo-but-icon

Follow

Cbox

Komen

Artikel terkini

item