Konsep: Pendrive lutsinar

Rekaan pendrive ini merupakan ilham oleh Mac Funamizu. Aku suka dengan idea beliau kerana konsepnya nampak ringkas dan kreatif. Bentuk b...


Rekaan pendrive ini merupakan ilham oleh Mac Funamizu. Aku suka dengan idea beliau kerana konsepnya nampak ringkas dan kreatif. Bentuk badan yang lutsinar ditambah dengan pencahayaan yang cantik itu, menjadikannya unik serta menaikkan nilai kosmetik pendrive itu. Cahaya menjadi indicator kepada data tersimpan. Tidak bercahaya bermaksud tiada data. Warna merah jambu untuk gambar, biru untuk fail berbentuk dokumen dan hijau untuk movie atau lagu, etc. Mungkin suatu hari  nanti boleh direalisasikan. Dengan teknologi manusia yang makin menggila, tiada apa yang mustahil. Terasa teruja jika dapat memilikinya.














Sumber: petitinvention

Jom baca artikel yang lainnya.

tech 1806954968885823402

Post a Comment Komen Blogger

  1. wah2 . tak mampu memilikinya ~

    pendrive aku pernah hilang , merata aku cari .. tapi hampehhh !

    ReplyDelete
  2. dah dlm tu mcm2 ada .

    antara 'harga' dgn 'document2' yg mna MAHAL lagi ?

    nasib pendrve tu murah je ,tapi habis melayang document tu .

    ReplyDelete
  3. @pensil...mmg la tak mampu nk miliki sbb xdak org buat n jual kt kedai lg =.=' hg mmg ske letak brg merata2 tempat..nk gune bru nk cari =.=''

    ReplyDelete
  4. cantik dan menarik..
    tapi sekarang pendrive makin kecil pula saiznya... mudah untuk hilang dan tercicir...

    ReplyDelete
  5. style gler pendrive ni...

    ReplyDelete
  6. aku tertarik pada perkataan 'nilai kosmetik'..pendrive ni boleh jadi makeup ke? hahaha

    ReplyDelete
  7. @mr.H....ceyt, hampeh. sje jer nk counter attack aku. mentang2 vocabs aku tak sehebat ko. nilai kosmetik tu merujuk nilai penampilan pendrive tula. makin nmpak kool

    ReplyDelete
  8. Pergh! Kalau la saya dapat memilikinya!

    ReplyDelete
  9. kalau dh tercipta pendrive ni dan masuk pasaran melaysia, confirm aku beli..hehehe smart gile..

    ReplyDelete
  10. Technology2 macam-macam boleh jadi.hooho advanced gilos :D

    ReplyDelete
  11. mata aku macam bersinar2 je nie tgok pendrive itu...

    @_@ <--- mata bersinar

    cantik betul... dah berapa pendrive yg ak ada .. nampaknya lepasni kena tambah koleksi :D

    ReplyDelete
  12. Makin menggila teknologi makin tak siuman le manusia sejagat (walaupun tak semua)...

    cantik sgt pendrive tu.. he eh eh tapi ppp ada satu pendrive yg sgt cute kepala dia bunny omey tak?? nnti ppp snap gambar n share dgn MIKO ek ^_^

    ReplyDelete
  13. pelik je aku tengok bende alah ni ..huahua.. boleh ke aku buat suluh makwe ? haha

    ReplyDelete
  14. woahhh cun sgt pendrive cmnih..hehe
    buleh tak request pendrive yang boleh bt missed call..sbb boleh kesan bila letak merata-rata..tepon je..errr-,-

    ReplyDelete
  15. @torres: waauuuuuuuuuu!!! sepatutnya ada jugak indicator warna merah utk file2 'org2 dewasa'... haha..

    @cik fluffy: ang punya idea bagus jugak..haha...pastu nanti, pendrive tu jugak ke yang jawab?

    ReplyDelete
  16. @cik fluffy ...buat miskol? haha. solution terbaik n simple utk xmo hilang letak mrata2, pakai 'lanyard' sambung kt hset..klu ilang, miskol jer hset tu :)

    @si kacak ...haha, nanti kantoi la pendrive tu penuh dgn file2 18+ ke atas sbb bernyala warna merah jer..hehe

    ReplyDelete
  17. suka pendrive yg lagi kecik & memiliki gig yg besar.. ;)

    ReplyDelete
  18. Kopi Pasta,
    kalau dah ada di pasaran dan harganya berpatutan... agak2 aku nak juga beli - dengan tujuan nak show off aja dgn kawan-kawan, menatang tu bukannya byk sgt pun aku guna kecuali masa ribut taufan 'bz' di opis n terpaksa bawa keja balik rumah, memandangkan player di keta pun dah rosak, nak cucuk pendrive yg ada lagu pun dah tak boleh ahahahaha.. kesian betul!

    bagaimana pun warna-warna utk jenis file yg di muatkan itu sgt menarik hingga aku teringat samsung S3 milik kawan aku (yg aku bernafsu nak miliki tapi kompom tak mampu miliki-berangan jelah!) terdapat cahaya remainder yg dia boleh tentukan contohnya miskol warna hijau, msg belum di baca warna biru, charging warna merah dll.

    setakat ini satu pendrive aku terkena air dan semua data di dlmnya hancus dan satu lagi masih selamat dan sentiasa dlm beg kerja. capacitynya 4Gb saja. sekian terima kasih...

    ReplyDelete
  19. Wahhh.. unik betol pendrive ni..

    Sebelum ni , dah guna 3 pendrive ..semuanya dah jahanam . Asyik kena campak je..Sekarang pakai , hard disk..masih okay digunakan lagi..hahaha.. =D

    ReplyDelete
  20. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  21. mohon belanja pendrive sebegini..haha

    ReplyDelete
  22. mohon belanja pendrive sebegini..haha

    ReplyDelete
  23. Saya ambil masa selama setengah jam untuk load entri ni dan harapkan sesuatu yang boleh saya dapati. Tapi, pendrive ni cuma hayalan semata-mata??? apakah??? -_-'

    ReplyDelete
  24. semakin hari semakin canggih. pendrive memang mudah hilang kalau kita cuai...haha. aku cuai...pernah hilang gak. :P

    ReplyDelete
  25. dah lama dh ada pendrive transparent ni....tp dh K.O..hoho

    ReplyDelete
  26. wow!! sgt2 COOL kalo dpt pendrive cmnih! tp mst mahal kan.. -___-

    ReplyDelete
  27. Ae, geram betul la tgok pndrive nih! Ari2 mai blog nih semata nak tgok pndrve nih tau. haha

    ReplyDelete
  28. kalau dah ade di pasaran. mohon hadiahkan :|

    ReplyDelete
  29. pehhh kalau dapat pendrive cenggini, memang sayang kot nak guna. nak simpan dalam peti besi je sebab takut encik kopi curik. bhahahaha larikkk~!!!!

    ReplyDelete
  30. comelnyee boleh detect data dengan warna.. :)

    ReplyDelete
  31. err ... silap komen ek ?? abes CP terkomen kat entry yang mane ??

    ReplyDelete
  32. fuyoooooo...... macam nak 1 je, tapi pendrive yang sedia ada pon tak terguna, inikan pulak yang ni, hahaa :D

    ReplyDelete
  33. sempoi la aku nengok pendrive ni. rupa pun cantik. bila la nak dapat satu? haha

    ReplyDelete
  34. tak guna pnya pendrive. . ko wt pendrive aku jeles. . sampai hti. . hehe

    ReplyDelete
  35. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  36. menambat keinginan nakal ku utk memilikinye,,, ekekee... kompem harge pon blh tahan.. xD

    ReplyDelete
  37. wah awesome nye!canggih nye. tapi kalo ade jual pun tak nak beli . pendrive berkarat yg setia jugak yg terbaik.haha :P
    oh wow header baruuu

    ReplyDelete
  38. kenapa buat entry ni?nak bagi dekat gua ke pendrive tu?

    *takdak kaitan

    ReplyDelete
  39. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  40. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  41. kenape tak dok warna hijau? kenape? kenape? nie yang geram nie.. :P kemain kan teknologi sampai boleh pulak keluar pelbagai cahaya maksud berlainan pulak tu.. mesti mahal nie

    ReplyDelete
  42. wahhh pendrive terbaik ni. hehehe. tapi nak beli no money. hahaha.

    ReplyDelete
  43. dah beki ballpen semlm.. ekekeke...

    ReplyDelete
  44. malas nak carik , biarla ia berlalu :P

    ReplyDelete
  45. lawa.. tng lampu tu paling lawa.. M'sia bila plak nak wat innovation camni..haha

    ReplyDelete
  46. mac funamizu? ade kne mngene ngan mac apple ke ? :P haha

    ReplyDelete
  47. nak tau ?
    wujud ke ?
    di jual ke?
    soklan nak cari pasai..
    hehhehe

    ReplyDelete
  48. wah....coolnye pendrive ...tapi mesti mahal.......nak satu!.....heheh

    ReplyDelete

emo-but-icon

Follow

Cbox

Komen

Artikel terkini

item