Santai: Ekspresi fikir

Sebenarnya aku terfikirkan dua versi idea apabila melihat gif ini. Bayangkan anda terperangkap di dalam sebuah ruang kosong berseorangan. R...

Egor Kraft - Beyond the Surface, 2010

Sebenarnya aku terfikirkan dua versi idea apabila melihat gif ini. Bayangkan anda terperangkap di dalam sebuah ruang kosong berseorangan. Ruang tersebut, anda boleh melihatnya juga sebagai sebuah bilik atau kotak. Satu, aku menganaloginya sebagai sebuah pemikiran manusia. Adakah kita berpuas hati dengan apa yang kita tahu hingga kita membataskan minda daripada menerima lagi. Ilmu itu sepatutnya terbentang luas. Paling teruk, merasakan diri sentiasa betul kerana ilmu yang dimiliki padahal realitinya, ilmu kita itu hanya seciput. Dua, aku melihat ruang tersebut sebagai sebuah masalah. Adakah jika kita terperangkap di dalam sesuatu masalah, kita hanya duduk diam termenung atau mencuba sesuatu untuk mengatasinya? Mengoyak dinding tersebut mungkin salah satu usaha mencari penyelesaian. Ketakutan untuk mencuba selalunya akan menghadkan segalanya. Bukan ke begitu? Dan akhir kata, anda faham atau tidak dengan kefalsampahan aku ini? Bagaimana pula ekspresi fikir anda?

*Gif diolah daripada video Beyond The Surface yang dihasilkan oleh Egor Kraft.*



Egor Kraft - Beyond the Surface, 2010

Egor Kraft - Beyond the Surface, 2010

Egor Kraft - Beyond the Surface, 2010

Egor Kraft - Beyond the Surface, 2010

Egor Kraft - Beyond the Surface, 2010

Egor Kraft - Beyond the Surface, 2010

Sumber: egorkraft

Jom baca artikel yang lainnya.

ekspresi 3270791027790795475

Post a Comment Komen Blogger

  1. kalau dia nk keluar,
    rasa koyakkan ikut size dia pn cukup dah..


    kenapa nk koyakkan besar2 + byk2..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entahla. Rasanya dia buang tebiat kot =.=' Mohon jangan fikir terlampau logik sangat.

      Delete
    2. bukan fikir logik..

      cuma rs dia buang masa.. dah la tiba2 tuka baju..

      eh..

      Delete
    3. pkai baju 2 lapis. dah berpeluh, dibuang cardigan yg dipakai tu biar tinggal t-shirt je

      Delete
    4. tak tlng jwb pasal baju tu...klu masih pakai warna hitam..kan ke nampak tgn dan mula jer,haha..

      Delete
  2. Wah, macam satu jalan cerita yg menarik. Running man kah dia? =) hehehe,

    ReplyDelete
    Replies
    1. running man hahhahaha betui betui ngeee...

      Delete
  3. Boleh tahan kefalsampahan ko kopi pasta... bertabah aku mengunyahnya hehe...

    Aku sebenarnya menjangkakan sesuatu yg lebih extrem, tapi rupanya dia just
    Terjun saja ke ruang yg macam angkasa lepas tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mengunyah? Err, liat sangat ke nak hadam? huhu

      Extreme? Contoh? Ke berimiginasi dia terjun dan secara tiba2 jerung muncul dan jatuh masuk ke dalam mulut jerung tu? :P

      Delete
    2. Ak pun menjangkakan sesuatu lebih canggih berlaku buat akt mengoyak tu. Rupanya, terjun je,hehehe

      Delete
  4. Paling suka pic yg bawah skali tu, best nyer dia terjun..

    #gambaryangpenuhtersirat#

    ReplyDelete
  5. macam lepas geram je tu.
    tapi seriau la pulak bila tgk dia cuba bunuh diri..
    hehehe.

    P/s: ingat katun spogebob yg miss puff duduk dalam penjara kuning n dia tetiba tbayang spogebob tu....hehehe...

    err...mesti kopi xtengokkan.. -_-

    ReplyDelete
  6. Bgi pp ada beberapa kesimpulan dr gambar2 gif tu... 1.Tiada masalah yg x boleh diselesaikan 2.Nak seribu daya... Taknak seribu dslih... 3.Utk mencapai sesuatu matlamat kita kena berusaha sampai ke titisan terakhir (selesai masalah , walaupun x 100%).. Dan yg terakhir klw kita bijak dan berfikir luar dr jangkaan or think out of the box.. Kita sendiri akan rasa terperanjat dgn hasil drp thibk out of the box itu... Renung renungkan dan selamat beramal kbai

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul, betul dan betul. tapi point 1-3 tu macam berkait jer :)

      Delete
    2. Miko entry baru pilisssssssssssssssss ^_^

      Delete
  7. lepas dari masalah... bebas....!!

    erkk..tapi dia terjun tu selamat ke dia tu?

    ReplyDelete
  8. dia nak keluar dari kepompong otak?keluar dari takuk lama..emmm aku rasa cmtu..hiksss:P

    ReplyDelete
  9. hurm... jgn jadi katak di bawah tempurung kut mksudnya... :) jelajah la keluar y luas tu untk mcri pengalaman..hehehh.. agaknya la.. >.<

    ReplyDelete
  10. Tiada masalah yang tiada jalan penyelesaian..

    tapi, mcm kat angkasa ja dia tu, dia terjun pn bukan selamat.. -_-

    ReplyDelete
    Replies
    1. err, mohon jangan berfikir terlalu logik. ini semua metafora je.

      Delete
  11. Ermm, 2,3 kali juga aku baca sbb ayat kau sastera gila kot. Mendalam untuk dihadam. Dan after all, kita semua ada pendapat/tafsiran yg berbeza tentang gambar tu.

    Pada aku, ruang yg dikoyakkan itu mungkin kepompong hidup dia. Well, koyakkan kepompong hidup yang sedia untuk explore dunia luar. Aku nampak benda ni dgn tafsiran macam tu sbb berdasarkan pada realiti hidup rakan-rakan di sekeliling aku.

    Tgk tu, dia daripada pakai kot, terus dibukanya. Mungkin sbb penat, dah berpeluh. Nampak tak, betapa berusahanya dia nak explore dunia luar. Nak explore sesuatu yg baru di luar, tak senang, tapi kalau kita betul-betul ikhlas, ada manfaatnya pada diri kita.

    Kebebasan itu hak milik kita. Kita yg pilih jauh mana kita nak pergi.

    A good thought weh. Aku suka entry yg ni. Menghidupkan neuron-neuron otak aku yg dah pengsan, untuk berfikir. Thank you :)

    p/s : Jenjalan blog ke blog sbb ptg2 macam ni, tak elok study. Actually, momentum study aku macam dah lari sikit sbb gap lama untuk tunggu next paper. Otak pun da bengong balik ni.

    Yang benar,
    Babyface :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak, aku blurr nak reply apa. =.=' tapi point2 hg tu, aku setuju benar. aku angguk2 tanda setuju time baca komen tu. tapi, err sastera? pembetulan: sastera dgn falsampah, adalah 2 cabang berlainan. dan aku tak anggap itu sastera. harap maklong :P

      Delete
    2. OIII MUDA BELIA! Hahahaha :D

      Falsampah ? Pun boleh. Tapi falsampah kau mmg susah nak hadam. Yang tu, kau kena admit :P

      Harap makngah. Ehh??!!

      Delete
  12. Assalamualaikum.

    Daripada dua analogi kau..urm, aku suka lagi melihat gif ni pada analogi kedua.

    Mungkin kerana warna yg ada dalam gif tu, hitam putih saja. Ia melambangkan hidup manusia, selalu rasa hidupnya hanya untuk satu perkara saja, tak pernah cuba keluar dari tempat sama.

    ReplyDelete
  13. boleh tak bro besarkan sedkit kotak tu..hahaha..
    betul tu apa yang bro falsafah..
    perh..aq lau lepak je blog ni terus dapat idea..
    sini dah macam kotak idea aq dah..hahaha

    ReplyDelete
  14. Sebuah kotak falsafah dalam membuang masalah dan keluar dari zone selesa

    ReplyDelete
  15. mengerikan... takmo2... terjun yg menakutkan... cuba lari dari masalah itulah sebenarnya masalah. hehe... orait tak falsamfah sy ni?

    ReplyDelete
  16. menarik bro KP...benar...manusia selalunya dibataskan dengan perasaan takut untuk mencuba benda2 yang baru...walhal ilmu atau rezeki itu luas dah Allah beri cuma kita saja yang tak cari. Bagi krole bab gambar tu..dia koyak tu bukan buang masa..ibarat seorang manusia yang ingin tahu so dia mencuba satu persatu..dari sudut ini...sudut itu...utk mendpt jawapn yang dikehendakinya..hihihi btulke kefalsampahan aku tu hihii

    ReplyDelete
  17. Pendapat aku , die berlagak nak jadi superman , sebab tu die terjun.

    Hahha,
    Xdelah... die mencuba nak tau ape ade disebalik yang tersirat , jadi dah tau ape yang tersirat , die kene buat keputusan secara tergesa2 , takpun tu mmg keputusan yang die pilih.
    Maknaya die sgup nak berisiko nak tau , dah tau pun ttp risiko ambil keputusan
    Iul kehidupan kannn?

    ReplyDelete
  18. Menyirap tengok gambar yang last tu.. BTW, balas kunjungan

    ReplyDelete
  19. dalam keadaan begitu, perlu tenangkan fikiran dan cuba ambil masa untuk berfikir.. janagn biarkan perasaan lain menguasai diri kerna ia akan membuatkan kita melakukan tidakan yang tak wajar..

    ReplyDelete
  20. Ini macam terperangkap dalam lif yang dipenuhi bau kentut menusuk tulang. Otak tak boleh pikir benda lain dah selain daripada nak escape! Hehe...

    ReplyDelete
  21. wiit wiit .....

    ni mesti kes ada masalah Negara ni , nak terjun kat luar bumi sana ....

    ish ishh ..mehehe..

    ReplyDelete
  22. dia dah buka jaket hitam dia. panas agaknya koyak kertas tu. hehe

    ReplyDelete
  23. beranikan diri untuk keluar dari masalah.. jangan biarkan diri anda dihimpit oleh masalah itu..

    ReplyDelete
  24. bertindak mengikut arahan ! hehehe...apa pun masalah kita bole selesaikan...tapi dengan cara apa itu kita jer yang bole lakukan.seperti pic diatas , ia berfikir utk mengoyakkan nya , maka ia nya terjadi ! dengan bantuan siapa?! dengan bantuan Allah swt..begitu lah sebalik nya !

    ReplyDelete
  25. betulkan ketakutan menghadkan segalanya.
    tapi selalunya takut tu tak bertempat..

    ReplyDelete
  26. BERANI KERANA BENAR KALAU DAH SALAH AKUR DAN TERIMA SEADANYA......

    ReplyDelete
  27. adakah beliau telah mmbuang tebiat?? hahhhaha...

    ReplyDelete
  28. bagus! klau dia perempuan, itu mesti lyla. x pernah puas explore dunia luar.. haha :p

    ReplyDelete
  29. bukak fikiran dan bersedia untuk belajar lebih banyak perkara baru.. nice... :)

    ReplyDelete
  30. Encik Copy paste , rinduu gila kat hang .Waahhh blog dah lain , semua dah lain ... ye ke ? walaweeehhh . taktau nk cakap apa . tapi awat laki tu tukaq baju , tetiba dan macam buang masa koyak banyak2 , last lompat ! Ingat dia nk bawak kawan dia ramai2 pastu lompat sekali .

    ReplyDelete
  31. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  32. lor... dia nak bunuh diri ker??? awat tak habaq awal2... meh aku tolong koyakkan...ekeke

    ReplyDelete
  33. jadi apa bezanya falsafah dengan sastera? Mohon penjelasan pihak admin. jumpa komen yang diulas oleh pihak admin sendiri.


    wah ingat gempak. tapi lepas dia koyak dia terjun. soooo gOod . hahaha

    ReplyDelete
  34. Boleh tahan dalam jugak ko fikir.. aku boleh terima kefalsampahan ko tu miko..^___^

    ReplyDelete

emo-but-icon

Follow

Cbox

Komen

Artikel terkini

item